Naturistické občerstvení: Letní brigáda pro odvážné

1. 5. 2017 | Lukáš Visingr
Rubrika: Brigády, Práce | Doba čtení: 2,5 minuty

Začalo léto, doba prázdnin a volného času, ale pro mnohé rovněž čas, kdy lze snadněji vydělat nějaké ty „drobné“ prostřednictvím brigád. Mezi dlouhodobě nejčastější způsoby patří práce u stánků nabízejících pivo, džusy, zmrzlinu či jakékoli jiné občerstvení, jež v horkém létě přijde vhod. Ne každý ovšem ví, co všechno musí mít a znát, aby v tomto oboru mohl působit, a také ne každý si asi hned uvědomí, kde všude je možno na tento druh výdělku narazit. K těm méně obvyklým verzím patří práce v tzv. N-občerstvení.

N-občerstvení
N-občerstvení
Už od jarních měsíců přibývá stánků s občerstvením, které z hlediska zákona většinou spadají pod živnost volnou či řemeslnou. To záleží na tom, o jaký druh potravin se jedná, jestli jsou či nejsou kuchyňsky upravené, jestli jsou či nejsou určeny k okamžité spotřebě apod. Jestliže ale chcete pracovat jen jako brigádníci u stánku, který vlastní či provozuje někdo jiný, nemusíte o tyto detaily příliš dbát. Přesto ale musíte splňovat jisté náležitosti, které se od osob pracujících ve stravovacích službách ze zákona požadují.
 
Zejména musíte mít zdravotní průkaz, který vám vystaví obvodní lékař, většinou na počkání a za poplatek v řádu stokorun (je to podobné jako s vyšetřením pro řidičský průkaz). Vedle toho musíte znát základní hygienické předpisy, které se k téhle práci vztahují. Kontrola od obávané „hygieny“ nechodí zase tak často, ale někdy ověřuje nejen průkaz, ale i znalosti. A pokud není spokojena, mohou následovat nepříjemně vysoké postihy.
 

Spolehlivost na prvním místě

Vedle těchto zákonných povinností je logicky třeba jakási základní šikovnost, resp. dovednost připravovat a prodávat příslušný sortiment. Natočit správný půllitr „na míru“ totiž není zas tak snadné, jak to může vypadat, také párek v rohlíku nebo kopečková zmrzlina se dá velmi lehce pokazit. Coby zákazníci různých stánků jste dost možná už zažili situaci, kdy jste nebyli právě spokojeni se stavem jídla či pití, které jste si koupili.
 
Další požadavky pak už záleží na tom, kde přesně se bude onen stánek nacházet. Existuje totiž docela pestrá škála možností, od klasických ulic, náměstí a parků, přes kempy a koupaliště, až po hrady a zámky, ale třeba i různé trhy, slavnosti a festivaly. Často musíte pracovat doslovně od rána do večera a musíte si sami zajistit dopravu. A také nezapomínejme, že kromě potravin se tato práce týká i peněz, takže zaměstnavatelé logicky požadují (pokud možno) lidi nejenom šikovné a flexibilní, ale i zodpovědné a spolehlivé.


Práce nejen pro zapřísáhlé nudisty

Speciální verzi téhle brigády pak tvoří tzv. N-občerstvení, tedy práce u stánků na nudistických plážích či v naturistických kempech (kterých je u nás víc, než většina lidí ví). Jak asi dokážete odhadnout, znamená to pracovat u stánku nazí, což asi není pro každého. Ve skutečnosti to ale nemusí být zase taková překážka, jelikož zástěra či podobný kus textilu, který je vhodný kvůli ochraně či hygieně, celkem dobře supluje oblečení. U stánku s N-občerstvením se tedy vlastně může klidně uplatnit i někdo jiný než zapřisáhlý nudista.
 
Na závěr je třeba zdůraznit ještě jednu věc, která je pro práci u stánku s občerstvením potřeba, a to příjemné a ochotné vystupování. Úsměv a milé chování někdy potěší přinejmenším stejně jako vychlazené pivo a motto „náš zákazník, náš pán“ by mělo mít nějakou váhu. A pokud jde o nudisty a naturisty, ti bývají zpravidla hodně bezprostřední a otevření, takže by tento přístup k zákazníkům měl u N-občerstvení platit dvojnásob.

Na podobné téma

Vyšší vzdělání bylo na obtíž

Místo moderování práce v marketingu rádia

I v humanitních vědách se dá „stážovat“ o sto šest

Startu podnikání předchází byznys plán